Type and press Enter.

Zita Swoon is nooit hetzelfde

Even terugspoelen. Lowlands 1995, als ik me niet vergis. Een hoosbui teistert het festivalterrein, we vluchten een kleine, ronde circustent in. Daar zitten de mannen van Moondog Jr., geconcentreerd op hun stoeltjes, hun kleine, voornamelijk akoestische liedjes te spelen.
Geen band die zo vaak van identiteit wisselde als dit Vlaamse gezelschap. Na de eerste plaat stapte klarinettist Benjamin Boutreur uit de groep en werd Moondog Jr. (om juridische redenen) ombenoemd naar Zita Swoon. Maar aan eigenzinnigheid nooit gebrek: bij de stille film Sunrise werd een soundtrack gemaakt, ten tijde van hun plaat I Paint Pictures on a Wedding Dress transformeerde het gezelschap zich live in een discogezelschap en tegelijkertijd werd de muziek bij een balletvoorstelling gemaakt.
Van de aanvankelijke bezetting zijn nog drie leden over: oprichter (en ex-dEUS-bassist) Stef Kamil Carlens, multi-instrumentalist Tom Pintens en drummer Aarich Jespers. De huidige incarnatie van Zita Swoon bestaat ook nog uit een toetsenist, percussionist en twee zangeressen. Dat maakt dat de muziek totaal anders klinkt dan destijds in 1995. Het is ook het volstrekt unieke aan de band: Zita Swoon is nooit hetzelfde.
Afgelopen woensdag in 013 in Tilburg bouwde Stef Kamil Carlens, de excentrieke frontman die gelukkiger oogt dan ooit, de set zorgvuldig op. Sfeervolle luisterliedjes aan het begin, vervolgens wat bekender werk om af te sluiten met bijvoorbeeld een ingetogen nummer uit Sunrise. In de toegift transformeerde het gezelschap zich dan weer tot feestband met een tropisch tintje.
De muzikanten leken elke stijl te beheersen en dat maakt het makkelijk te improviseren. Geen nummer wordt precies zo gespeeld als op de plaat. Het lijkt vaak eerder de bedoeling om de grenzen op te zoeken van wat met zo’n nummer mogelijk is. Jintro Sarto, van het eerste album, kent bijvoorbeeld drie totaal verschillende versies. Niet allemaal even goed, als je het aan mij vraagt, maar wie het avontuur zoekt zal schoonheid vinden. Dat geldt zeker voor een avond Zita Swoon: altijd vol verrassingen, en de som van de experimenten is altijd veel meer dan de optelsom van de originele liedjes.