Type and press Enter.

Gotcha!: ouderwets goed, weinig toekomst

De meest gestelde vraag vrijdagavond na afloop van het Gotcha!-concert in Tivoli: missen we Ro Krom nou nog of niet? Maar na het zinderende optreden viel die vraag niet met een eenduidig ja of nee te beantwoorden.

Een ‘nee’ zou geen recht doen aan de stomende, tweeënhalf uur durende P-funk die met ongekend spelplezier de zaal in werd getetterd. Tivoli reageerde nog enthousiaster dan vijftien jaar geleden tijdens de hoogtijdagen van de band: de nummers van toen zitten inmiddels in het DNA van de dertigers en veertigers van nu.
Een ‘nee’ zou ook geen recht doen aan de soms subtiele muzikale intermezzi van met name gitarist Koen ‘Fu’ Lommerse en de stuwende drums van Martijn ‘Homie’ Bosman. En uiteraard waren de raps van Rockattack Ten onnavolgbaar als altijd. Hij is het onmiskenbare middelpunt van aandacht, een charismatische frontman die in Nederland nog steeds zijn gelijke niet kent.

Maar een ‘ja’ was soms wel op zijn plaats. Want niet iedereen binnen Gotcha! musiceert even strak, en je had vroeger het idee dat Ro het zootje ongeregeld op die momenten bij elkaar hield. Die muzikale leider ontbrak nu. En er waren twee gitaristen en vocalist Pieter Both (Beef) nodig om hem te vervangen, maar zelfs dan nog bleken de rauwe riffs en dito vocalen niet te kopiëren.
Maar een ‘ja’ was soms vooral op zijn plaats, omdat Ro het leeuwendeel van de eerste twee platen schreef. En dat zijn met afstand de beste in het oeuvre van de groep. Dat weten ze zelf ook heel goed: vrijdag bestond de set-list voor driekwart uit materiaal van Words and Music from da Lowlands en van Gotcha! Gotcha! Gotcha!. Daar kwam de eclectische mix van puntige rock en heerlijke P-funk optimaal tot zijn recht. Het materiaal zonder Ro werd funkier en minder urgent, met zwakkere liedjes vooral.

Er is niks mis overigens met oude liedjes goed spelen, en dat deed Gotcha!. Maar als ze ooit nog een goede nieuwe plaat willen maken, is Robadope Ro onontbeerlijk. Volgens de site van Muziekcentrum Nederland ontbrak hij deze tour vanwege privé-omstandigheden en niet vanwege oud zeer binnen de groep. Laten we het hopen, dat de ruzies uit het verleden opzij gezet worden zodat de albums gemaakt kunnen worden die nog in die razendspannende samenwerking van Ten en Ro zitten.