Type and press Enter.

Insel Hombroich is klein kunstparadijsje

Het is een klein, groen paradijsje en een museum. Gewoon is inderdaad anders dan Insel Hombroich.

De Düsseldorfse makelaar Karl-Heinrich Müller stuitte in de buurt van zijn woonplaats op een vervallen park. Hij kocht het, aanvankelijk om een deel van zijn eigen kunstcollectie ten toon te stellen. Maar inmiddels is het park opgeknapt en staan er zo’n vijftien, overwegend uit bakstenen opgetrokken, gebouwen op het terrein vol van kunst uit alle delen van de wereld.
Het is een vreemde mengeling van oosters en westers werk, schilderijen en beeldhouwwerk, duizenden jaren oud materiaal en moderne kunst. Voor mij persoonlijk was het niet de kunst die de meeste indruk maakte, maar de combinatie. Insel Hombroich is buitengewoon relaxed en een hele andere manier om werken te presenteren, eendachtig Paul Cézanne in harmonie met de natuur. In dat kader moet ook de gratis lunch, bestaande uit allerlei biologische producten, worden gezien.

Dat is nog niet alles. Aan de overkant van de straat, maximaal duizend meter verder, ligt een voormalige raketbasis. Die wordt nu ook omgetoverd tot atelier- en museumpark, al is er een stuk minder natuur. Daar staat spannende moderne architectuur tegenover. De Langen Foundation (architectuur Tadao Ando) is een van de weinige gebouwen die al open is. De stichting presenteert daar moderne kunst, onder andere Picasso en Warhol, maar ook een indrukwekkend werk van Ivan Bazak. Binnen enkele maanden gaan ook het architectuurinstituut en het muziekhuis (een soort vliegende schotel) open. Foto’s van de trip (Eifel 2008) zijn zoals altijd te zien in de fotoalbums.