Type and press Enter.

Tips voor Slovenië

Net terug uit Ljubljana. Nou zijn er nog steeds mensen die geen idee hebben waar dat de hoofdstad van is en die Slovenië en Slowakije door elkaar halen. Maar het is een prachtig land, een bezoekje waard, dus bij deze wat tips.
Slovenië ligt onder Oostenrijk en ten noordoosten van Italië, helemaal in het westen van het voormalige Joegoslavië. Het is recent lid van de EU geworden en is, zeker voor een nieuwe lidstaat, behoorlijk welvarend. Wat betekent dat, zeker in hoofdstad Ljubljana, alle voorzieningen op westers niveau zijn.
Je komt er het makkelijkst via de auto (snelweg via Oostenrijk) of per vliegtuig. Vanaf Keulen zijn er goedkope vluchten naar Klagenfurt in Oostenrijk, vlakbij de Sloveense grens. Het is ook een mooi startpunt. Via een bergpas (met eventueel bezoek aan voormalig concentratiekamp Mauthausen) zou je naar Bled kunnen gaan. Prachtig meer ligt daar, met wat hotels die de tristesse van het communisme nog uitademen. Ook mooi voor watersport. Een dik half uur verder ligt Bohin, een nog groter meer met een enorme waterval. Ideaal om een paar uurtjes te wandelen. In een van de twee plaatsen is het ook goed overnachten.

Per auto kun je vervolgens wat verder richting Italië rijden. Nova Gorica en omgeving leent zich prima voor een bezoek. Rijd vervolgens door naar Piran, aan de Adriatische kust. Idyllisch oud dorpje. Dit deel van Istrië is ook rustiger dan het Kroatische deel, al is ook dat een uitstapje waard.
Na een nachtje rusten verder richting Idrija. Hier was vroeger een van de grootste kwikzilvermijnen van de wereld. Altijd goed voor een bezoekje. Even verderop ligt Vojsko, op een plateau. In de buurt is het prachtig wandelen. Net als op veel andere plekken in Slovenië zijn er nog restanten te vinden van ziekenhuizen en drukkerijen van Partizanen. In de avonduren doorrijden naar Ljubljana, tegelijk een mooi moment voor een avondwandeling daar.

De hoofdstad zelf kan in een a twee dagen gedaan worden. Het kasteel in het centrum en de omliggende straten is een must. Ook zijn er diverse musea vlakbij stadspark Tivoli. Het operagebouw schijnt een bezoekje waard te zijn. Buiten het centrum is overigens weinig te beleven.
Op een half uurtje van Ljubljana ligt Bistrica, een erg klein plaatsje. Geoefende wandelaars kunnen daar naar Velika Planina, op 1600 meter hoogte, lopen. Duurt een uurtje of drie, maar biedt prachtige uitzichten. Voor heen- of terugreis is de kabelbaan een alternatief. Het is sowieso een goed idee om op de top, waar een plateau is, te blijven slapen in een eenvoudige hut en te genieten van een stevige, traditionele Sloveense maaltijd.
De dag erna gaat het verder richting Maribor en Celje, wat kleinere steden met een leuk centrum. De regio leent zich prima voor wandeltochten. Van hieruit kan de reis of verder gaan naar Oostenrijk (Graz en Wenen) of Hongarije of Kroatië. Wie meer wil weten, moet gewoon ff een mailtje naar me sturen.