Type and press Enter.

Het waarom van de vernieuwde site

Op Twitter noemde ik het ‘een flinke lik verf’ voor deze site. Het is natuurlijk wel meer dan dat: het is een restyling én een technische update. Welkom op mijn vernieuwde site dus.
Internet en technologie zijn inmiddels werk voor me, maar het waren hobby’s en dat zullen ze ook altijd blijven. Een plek om te vertellen over concerten die ik bezocht, reizen die ik maakte, films die ik zag, en nog veel meer.
Maar het is ook een publiek oefenhok, waar ik mijn html-skills kan verbeteren en kan experimenteren met (nieuwe) technieken. Deze blogpost wordt bijvoorbeeld geschreven op de iPad. En daarmee is meteen een belangrijke reden genoemd voor de restyling.

Apps versus sites
Onlangs schreef ik al over de keus tussen apps ontwikkelen of sites maken. Feitelijk zie ik twee goede redenen voor apps:
– consumenten zijn eerder bereid te betalen voor een app dan een site
– apps werken ook offline
Verder kun je volgens mij vrijwel alle functionaliteiten die iPads en andere tablets hebben, ook in de browser benutten. Vanuit het oogpunt van de gebruiker is dat het meest wenselijk, vandaar ook dat ik koos voor doorontwikkelen van de site.

Ontwikkelingen
De iPad heeft wel een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang gezet cq versneld. Flash was altijd al een belangrijke reden voor crashes en trage pc’s. Het is eigenlijk een schande dat Adobe nooit echt stabiele versies heeft kunnen leveren, maar tot voor kort was er geen alternatief.
Met html5 is dat er wel. De fotogalerij bijvoorbeeld op deze site was in Flash. Dat is ie nog steeds, maar apparaten (zoals de iPad) die Flash niet ondersteunen, zien een alternatieve html5-versie (alleen het fotoblog is nog volledig in Flash, ik studeer nog op een alternatief).
Verder heeft de iPad een resolutie van 1024 pixels breed. Iets breder dan 960 pixels, wereldwijd standaard de breedte voor sites. Alleen enkele nieuwssites zoals Nu.nl en VK.nl hanteren andere formaten.
Feitelijk conformeert Apple zich hier aan de 960-standaard. Deze site is zelfs ook ontworpen voor de iPad-hoogte van 690 pixels. Ik verwacht dat dat naast html5 een tweede webstandaard wordt. Websites worden ontworpen met die afmetingen van 960×690 in het achterhoofd. Apparaten die daarvan afwijken, zullen via stylesheets aangepast worden. Aangepast, maar niet geoptimaliseerd: dat is al een reden waarom concurrenten zoals de Samsung Galaxy Tab het moeilijk gaan krijgen.

Reanimatie
Goed, genoeg technische shizzle. Verbeteringen, suggesties en discussies zijn weer welkom: de commentsmogelijkheid is gereanimeerd, en er zijn buttons voor Facebook en Twitter toegevoegd. Verder is mijn grootste nieuwjaarsvoornemen, behalve gezond blijven, vaker bloggen. Hopelijk tot snel dus.

One comment

  1. Mooie site, Bas! Zeker grafisch gezien een hele verbetering. Je hebt al één vaste bezoeker weten te scoren. Zet ‘m op!

Comments are closed.