Type and press Enter.

Ajax

Tja, je zou zomaar denken dat deze post over voetbal gaat. Mooi niet dus. En het gaat evenmin over een wasmiddel. Ajax is een afkorting van Asynchronous Javascript and XML. Technische zooi dus, maar het is wel belangrijk om te weten dat het de nieuwste trend op internet is.
Tot nu toe moest je programma’s zoals tekstverwerkers kopen of downloaden en installeren op je pc. Op dit moment voltrekt zich op internet echter een stille revolutie: het Web 2.0 komt eraan. Hiermee wordt bedoeld dat er internetsites komen, die zo snel werken dat het bijna lijkt alsof ze op je pc geinstalleerd zijn. Het enige wat je straks dus nog nodig hebt is een browser en een internetverbinding. Geen geld meer besteden dus aan het dure Microsoft Office bijvoorbeeld.
Ajax is een combinatie van technieken die deze online applicaties mogelijk maakt. Voor de consument is die techniek overigens niet zo belangrijk. Het gaat er om dat ze de services op het web kunnen vinden. Zoals het veelgeprezen Gmail, de verbeterde versie van Hotmail, maar dan van Google. Of Writely, een online tekstverwerker. Die zijn er overigens meerdere, dus je hebt tegenwoordig al de keus. Ik zou zeggen: kijk eens een beetje rond. En kijk voor wat meer technische achtergrondinfo op deze inleiding.
Happy surfing!