Type and press Enter.

Millennium 2 hikt aan tegen gebrek aan climax

De wereld van wijlen auteur Stieg Larsson is in de Millennium-trilogie overzichtelijk zwart-wit: er zijn links-intellectuelen met een goed hart die via hun tijdschrift misstanden aan de kaak stellen. En aan de andere kant is er het grootkapitaal. Nietsontziende captains of industry en gezagsdragers die lak hebben aan wet en moraal.

In de verfilming van het eerste deel leverde dat door de regie van Niels Arden Oplev en zijn scenariokeuzes een onderhoudende thriller met een boodschap op. Hij speelt de tegenstelling tussen journalist Mikael Blomqvist, een man van middelbare leeftijd, en cyberhacker en getroubleerde twintiger Lisbeth Salander volledig uit. Vooral Noomi Rapace, die Salander speelt, maakte indruk als een zwarte engel van wraak.

Centrale motief
Zij wordt gedreven door haat jegens mannen die vrouwen haten, ook de ondertitel van deel 1. In het middenste deel van het drieluik is die vrouwenhaat zelfs het centrale motief, en komt de focus nog meer op Salander te liggen. Alleen al het openingsshot, waarin de kijker opnieuw kennis maakt met de gigantische drakentatoeage op haar rug, maakt haar superheldin.
En dat terwijl ze achter dat gevoelloze masker van zwarte make-up en dito kleren soms ook gevoelig kan zijn. Rapace geeft weer weergalos diepte aan haar karakter. Ze kan zakelijk met een vriendin onderhandelen over een huurcontract, om twee minuten later gepassioneerd met haar de liefde te bedrijven.

Niet genoeg gesneden
Voor Blomqvist is deze keer minder ruimte. Niet erg, met hem maakten we in deel 1 al goed kennis. Vervelender is dat de door de nieuwe regisseur Daniel Alfredson in de eerste helft zorgvuldig opgebouwde spanning geleidelijk weg zakt. In het scenario is niet genoeg gesneden in de vele terzijdes en bijfiguren die in de boeken naar voren komen.
Daardoor ontbeert Millennium 2 (ondertitel: de vrouw die met vuur speelde) een echt gevoel van climax. Dat is een lot dat altijd dreigt bij het middelste deel van een trilogie. Je hebt de indruk dat dat met enkele simpele ingrepen voorkomen had kunnen worden. Dan waren we nóg nieuwsgieriger geworden naar het laatste deel, dat in maart in de Nederlandse bioscopen komt.