Type and press Enter.

Zodiac

Amerika heeft een lange traditie als het gaat om seriemoordenaars. Ted Bundy, Jeffrey Dahmer, het zijn zo maar wat namen die te binnen schieten. The Zodiac Killer is buiten de Verenigde Staten een stuk minder bekend, al was het maar omdat de ware identiteit nooit bekend werd. Maar binnenkort weet iedereen voor welke gruweldaden deze man verantwoordelijk was in de jaren zestig en zeventig.
Regisseur David Fincher maakte eerder Se7en, waarin een seriemoordenaar de zeven zonden uitwerkt in sinistere misdaden. Een fantastisch, ietwat geconstrueerd verhaal is het. Bloedstollend, maar verzonnen.

In Zodiac is vrijwel niets verzonnen. De film leunt op het boek van Robert Graysmith, in de periode van de moorden cartoonist bij een dagblad in San Francisco. Net als een aantal politiemensen raakte hij geobsedeerd door de jacht op de dader, niet in het minst omdat die regelmatig handgeschreven brieven schreef aan verschillende krantenredacties met gecodeerde berichten en bewijzen dat hij de moorden had gepleegd. Altijd fijn om een envelop te krijgen met een bebloed T-shirt van één van de slachtoffers.
Uiteraard staat de vraag ‘wie deed het’ centraal in de film. Maar Zodiac is veel meer dan zo maar een serial killer movie: de obsessie van Graysmith (gespeeld door de van Brokeback Mountain bekende Jake Gyllenhaal) en betrokken agenten is minstens zo fascinerend. Vooral ook omdat de vraag wie de dader was uiteindelijk niet bevredigend beantwoord kan worden.
Graysmith en Fincher laten duidelijk blijken wie zij verantwoordelijk achten voor de moorden. Het wettig en overtuigend bewijs daarvoor ontbreekt en de vermoedelijke dader overleed aan een hartaanval, maar het geeft de bezoeker in elk geval een beetje een geruststellend gevoel voordat hij de bioscoop verlaat. Niet aan denken dat de Zodiac Killer nog vrij op straat rondloopt…
(wie wil huiveren met het echte verhaal moet hier klikken)