Type and press Enter.

Diginews 61: de Netgeneratie

Sommigen noemen het de Generation Y, Don Tapscott duidt het als de Net Generation: geboren tussen 1977 en 1997, opgegroeid met digitale media en klaar om de wereld te veranderen (en over te nemen).

Tapscott schreef een jaartje of tien geleden al Growing Up Digital, over diezelfde generatie. Inmiddels is het eerste deel van die generatiegolf aangespoeld op de arbeidsmarkt. De Amerikaan schetst in zijn nieuwe boek, Grown Up Digital, tot wat voor een cultuurclash dat kan leiden. Niet alleen op het werk, ook thuis.

Acht kernpunten
Verschillende grote bedrijven investeerden miljoenen in onderzoek dat Tapscott liet uitvoeren naar deze jongeren. Die zouden volgens critici onder andere dommer, gewelddadiger en narcistischer zijn dan eerdere generaties.
De auteur laat aan de hand van onderzoek zien dat die veronderstellingen niet kloppen. Wel somt hij op dat het cultuurverschil met ouderen veel groter is dan bij eerdere generatiewisselingen. Aan de hand van acht kernpunten beschrijft hij de Net Generation:
– ze willen vrijheid (keuzevrijheid, ook over wanneer en waar ze werken)
– ze willen alles personaliseren, zelfs hun functiebeschrijving
– ze checken feiten meer dan anderen
– openheid, transparantie en integriteit van een bedrijf zijn belangrijke factoren bij de beslissing welke producten gekocht worden en waar men wil werken
– ze willen entertainment in hun werk, onderwijs en sociale leven
– ze werken samen
– ze willen snelheid, niet alleen in videospellen maar ook in communicatie
– ze zijn innovators. Het tempo van vernieuwing is tegenwoordig in hyperdrive

Contouren
De acht kernpunten zijn slechts de contouren waarlangs Tapscott zijn betoog opbouwt. Hij onderbouwt zijn relaas meestal met gedegen onderzoek: de zwakste momenten van het boek zijn aan het eind, wanneer de auteur de meer persoonlijke normen- en waardenkant op gaat. Dat neemt niet weg dat zijn boek verplichte kost is voor wie wil begrijpen welke veranderingen de maatschappij de komende jaren te wachten staat.

(een Engelstalige samenvatting van mijn hand is hier beschikbaar)