Type and press Enter.

Diginews 34: live bloggen

Wie wil er nu chatten op de pc tijdens een livewedstrijd? Belachelijk idee, was mijn eerste reactie. Maar na het twee keer geprobeerd te hebben zijn de bedenkingen toch grotendeels weggevallen. Want de chatroom als vervangende huiskamer is zo gek nog niet.
Tijdens het EK deden we twee keer als experiment een live chat. The Guardian doet het al jaren. Daar hebben ze minimaal één verslaggever die vertelt over de wedstrijd, met een ironische ondertoon.
Wat de beste toon is, is moeilijk aan te geven. Maar als je de gedachte doortrekt dat de chatroom een huiskamer is, en dat mensen dus voor de tv zitten met een laptop op de schoot, dan moet het volgens mij vooral kletsen zijn. Ze zien zelf wel dat er op de goal geschoten wordt. Maar je krijgt met de chat pas toegevoegde waarde als iedereen zijn mening kan geven, vragen om feitjes, meedoen aan een peiling. Als de interactiviteit dus hoog is.
Als moderator ben je dan discussieleider en heel af en toe slechts voetbalanalyst. Of we met het experiment verder gaan is nog niet zeker, maar potentie heeft het zeker. Wellicht maken we ooit een onderscheid tussen bijdragen van de moderator en bijdragen van lezers, tussen verslaggeving en kletsen. Maar we hebben nog minimaal een jaar (Champions League-finale 2009) om daarover na te denken.