Type and press Enter.

Diginews 59: wordt e-paper wel kopie van krant?

Al jaren predik ik het gospel van de e-paper. Want geen distributiekosten en de hele dag aanpasbaar, wat wil een mens nog meer?

Nou is de technologie nog steeds niet ver genoeg om op groot formaat e-paper te kunnen maken. Sony heeft wel een aardig concept, maar wat me echt wakker schudde was het hardnekkige gerucht dat Apple bezig is met een tablet (touchscreen dus) met een doorsnee van elf of dertien inch.

Interactief
Al langer wordt beweerd dat wanneer Apple zich bezig gaat houden met e-paper, zo’n apparaat pas echt zou kunnen doorbreken. Dit zou wel eens het moment kunnen zijn, maar uiteraard op een andere manier dan verwacht. Waar de iLiad en de Kindle vooral één-op-één boeken reproduceren en weinig functionaliteit toevoegen, is Apple dus kennelijk bezig met een interactieve touch-browser.
Geen e-paper inderdaad, maar waarom zouden we dat ouderwetse papier gaan kopiëren? Natuurlijk, het overzicht dat een krantenpagina biedt is veel waard. Maar websites zijn vaak net zo overzichtelijk ontworpen. Bovendien kun je die ook continu updaten, verrijken met multimediale content en interactieve mogelijkheden. Wifi en WiMax maken het updaten technisch mogelijk, Apple zorgt voor de intuïtieve user interface.

Rijker product
Wie wil zo’n ding nou niet hebben? Als nieuwsmedium hoef je alleen maar een template te maken speciaal voor de afmetingen van zo’n iTablet, net zoals de iPhone Apps. Krant en website kunnen samenvloeien in een nieuw, veel rijker product. Het nieuwsmedium verdient geld met extra applicaties, en misschien door het apparaat mede te verkopen. Het abonnementsgeld zal grotendeels verdwijnen, want dat betaalt de consument vooral voor het dure drukken en distribueren van een krant. Sounds exciting! Maar wordt het in 2009 eindelijk realiteit?