Type and press Enter.

De kathedralen van het voetbal

Foto Bas TimmersHet is eigenlijk een schande dat FIFA-regels bepalen dat er minimaal vier tot zes meter afstand moet zijn tussen tribunes en voetbalveld. In veel moderne stadions, bijvoorbeeld de Amsterdam Arena, is het nog veel meer, vaak uit veiligheidsoverwegingen. Maar het gaat enorm ten koste van die ouderwetse voetbalsfeer.
Natuurlijk moet de veiligheid van spelers gewaarborgd zijn. Maar dat doe je door consequent te straffen, zoals in Engeland bij betreding van het veld. Niet door bij voorbaat een enorme fysieke afstand te creëren tussen gras en beton. Je kunt nog steeds makkelijk een voetballer raken met een aansteker. Bovendien is het de charme van wedstrijdbezoek dat je spelers bijna kunt ruiken.
Vorige week daarom in Spanje geweest. In Bilbao staat nog San Mames, bijnaam El Cathedral. De thuishaven van Athletic Club Bilbao, de trots van Baskenland. Berucht om het luidruchtige publiek, dat vooral zoveel kabaal bleek te kunnen maken door het ijzeren dak dat werkelijk elk geluid weerkaatst en versterkt. De tribunes zijn akelig dicht bij het veld. Een beetje intimiderend, ja. maar dat mag toch wel?
Bij Valencia bleek het nog erger. Mestalla mag dan echt op zijn laatste benen lopen, de betonnen bak is wel een genot om voetbal te zien. Ongelooflijk steile tribunes, supporters die bij elke vermeende overtreding verontwaardiging acteren, en hele gezinnen die samen naar een wedstrijd kunnen. In één woord geweldig. Zo hoor je voetbal te beleven.
Over twee a drie jaar zijn beide stadions er niet meer. Vervangen door nieuwbouw, die inderdaad wel luxer is maar ongetwijfeld ook met minder sfeer. Meer afstand tussen publiek en spelers. Belachelijk eigenlijk. Zeker als je ziet dat de UEFA, die medeverantwoordelijk is voor de eisen aan stadions, een paar jaar geleden doodleuk de finale van de Champions League toewees aan Manchester. Inderdaad, Old Trafford, dat heerlijke oude stadion met tribunes bovenop het veld. Ophouden dus met die onzin.