Type and press Enter.

Luisteren naar echte stilte

Waar in Nederland kun je nog genieten van echte stilte? Pas liepen we door de Veluwse heuvels, in de buurt van Doorn om precies te zijn, en nog kon je af en toe auto’s voorbij horen rijden. Om niet te spreken van de gestage stroom andere wandelaars en mountainbikers die je elk weekeinde in zulke bossen tegen komt.
Het is geen klacht maar een feitelijke constatering: het gebrek aan rust is nu eenmaal de prijs die we betalen voor het gemak dat je in de Randstad nooit écht ver hoeft te reizen. Niettemin is het daarom heerlijk eens aan die hektiek te kunnen ontsnappen. Logarska Dolina is daarvoor een perfecte locatie. Gelegen in de Sloveense Alpen, tegen de grens met Oostenrijk aan, is de vallei een oase van rust. Een afgelegen plek, waar de familie die het natuurpark beheert zorgt dat het toerisme niet uit de hand loopt.
Een pension, een hotel en een toeristenboerderij, veel meer is er niet te vinden. Af en toe komt er een auto over de doodlopende weg. Verder slechts het geluid van vogels en de wind. Onthaasten tot de tweede macht dus. En ondertussen je lichaam testen tijdens het beklimmen van de bergen in de omgeving.
Te lang moet het ook niet duren voor een stadsmens als ik. Vijf dagen was mooi genoeg. Maar voor wie echte rust zoekt: Logarska Dolina.