Type and press Enter.

Writely

Web 2.0 is de grootste modeterm op het internet in het laatste halfjaar. Maar wat er nu precies mee bedoeld wordt? De een houdt het op het massaal aanbieden en delen van content als fotootjes en filmpjes, op sites als Flickr en YouTube. Anderen menen dat er websites komen die programma’s op je harde schijf overbodig maken. En dan heb je het dus over mail- en tekstverwerkingsprogramma’s die Outlook en Word bij het grof vuil zetten.
Van dat laatste is Writely een goed voorbeeld. Het is een simpele, doch effectieve tekstverwerker. Met een ruime keus aan lettertypen, opmaakstijlen en andere poespas die je nodig hebt als huis-tuin-en-keuken schrijver. Sinds een paar weken gebruik ik het en op dit moment wil ik al niet meer anders.
De voordelen zijn evident. Je hebt geen Word meer nodig, wat scheelt in kosten en in ruimte op je harde schijf. Je kunt thuis beginnen aan een document en het op je werk, of op vakantie in het buitenland, afmaken. Je hebt dus altijd je bestanden bij de hand, mits je toegang hebt tot het internet. En je kunt het ook zo instellen dat een blogberichtje zoals dit automatisch geplaatst wordt.
Ja, er zit ook een nadeel aan: je bestanden staan niet meer op je eigen pc, je bent afhankelijk van een ander. De servers van Writely kunnen in theorie crashen. Maar datzelfde nadeel kleeft aan Hotmail, en wie heeft daar ooit al eens echt problemen mee gehad? En wie heeft op zijn eigen pc ooit een virusaanval te verduren gehad? Of een crash van de harde schijf? Dat risico is wellicht veel groter.
Bovendien is Writely sinds kort eigendom van Google. Ik heb nu dus Gmail voor mijn emailverkeer, Google Calendar voor al mijn afspraken en Writely voor tekstverwerken. Allemaal altijd bij de hand, mits verbinding met het internet. Wie volgt?