Type and press Enter.

Diginews 24: geen live video maar instant video

Een grote fout die kranten in de begindagen van internet maakten, was dat ze hun webpagina wilden laten lijken op een papieren pagina. Maken nieuwssites nu dezelfde fout door op het web een mini-tv-station te willen ontwikkelen?

Afgelopen week was er een interessante discussie op de DNA (Digital News Affairs) conferentie tussen adjunct-hoofdredacteur Charles de Vroede van de Telegraaf en Volkskrant-videochef Bas Broekhuizen. De eerste gelooft heilig in live video op het web, de ander maakt zich sterk voor meer tijdloze filmpjes, die je desnoods maanden later kunt bekijken. Zo wil Broekhuizen profiteren van de beroemde long tail van het internet.
Volgens mij hebben ze beiden geen gelijk. De Vroede niet omdat hij op die manier tv-stations wil beconcurreren. Daar hebben krantenuitgeverijen niet de middelen voor, bovendien hebben nieuwsconsumenten zeker bij grote gebeurtenissen (de moorden op Fortuyn en Van Gogh) de neiging de televisie aan te zetten. Internet is een substituut, ook voor als je meer achtergrondinfo wilt.

Op dat laatste aspect loopt Broekhuizen’s redenering stuk. Je gaat niet snel op zoek naar tijdloze films op internet. De kracht van dagbladorganisaties is hun deskundigheid. Bij grote events kunnen ze snel op allerlei manieren (tekst, video, foto’s) duiding bieden. Waarbij de deskundigen zich ontwikkelen tot merk, als baken van betrouwbaarheid.
De Volkskrant doet het trouwens soms al. Bij de Amerikaanse verkiezingen geeft oud-correspondent Paul Brill al snel op video een analyse. Het is geen live video, maar het komt in de buurt. Ik noem het zelf instant video: bij elke nieuwsgebeurtenis een sprekend hoofd. Zulke items kunnen zelfs met de nieuwste generatie mobiele telefoons worden opgenomen. Simpel, doeltreffend, snel: gecompliceerder moet je het niet willen maken.

One comment

  1. […] webvideos actueel moeten zijn of juist niet, daarover zijn de meningen verdeeld. Ik ben een groot voorstander van instant video: beelden die je opneemt en binnen enkele minuten […]

Comments are closed.