Type and press Enter.

Content Management Systeem

Ja, een heel eng woord in de titel van deze post. Maar in feite is het heel simpel: een content management system (cms) is een programmaatje waarmee je de inhoud van een website kunt onderhouden. Met name voor weblogs erg handig.
Dit blog bijvoorbeeld draait op een MySql database. MySql is een van de populairste database-soorten op het web. Je maakt gewoon een tabel met daarin bijvoorbeeld de titel van je bericht, de datum en daarna de tekst. Met een php-script kun je dan de inhoud van de databse binnen deze website toveren.Voor wie bovenstaande abacadabra is, zijn er genoeg andere mogelijkheden. De eerste generatie websites om een weblog aan te maken wordt aangevoerd door Blogger. Simpel te bedienen, met een aantal standaard lay-outs, genoeg voor de meeste hobbyisten. Andere mogelijkheden zijn Web-log.nl en 20six. Allemaal gratis, uiteraard. Voor de reizigers onder ons is er ook Waarbenjijnu. Kijk bijvoorbeeld eens de komende vier maanden op de pagina van Branko en Loes, die op een rondreis door Azie gaan.
Een stapje uitgebreider, en ingewikkelder als je het mij vraagt, is Movable Type. Collega Leon Krijnen zweert er bij en ook enkele kranten gebruiken het systeem. Het is alleen lastig aan de praat te krijgen. Heb je dat voor elkaar gekregen, dan schijnt het echter een prachtig systeem te zijn.
Sinds gisteravond zit ik echter enthousiast te prutsen met Nucleus. Het is echt ongelofelijk simpel aan de gang te krijgen. Er zijn meer dan genoeg skins (standaard lay-outs). Alles is aanpasbaar, al weet ik helaas nog niet precies hoe. En het is ontzettend uitgebreid. En gratis. Al geldt dat voor vrijwel alle opties die genoemd zijn op deze pagina. Alleen voor Movable Type moet je voor uitgebreidere versies betalen.
Kortom: duik in deze donkere dagen op je pc en ontdek de mogelijkheden. Happy blogging!