Type and press Enter.

Berlijn: stad zonder hart

Een willekeurige zaterdag in Londen. Hyde Park leeft. Links en rechts wordt je als wandelaar ingehaald door joggers, die in hun eigen buurt rondrennen. Overal kom je mensen met hun huisdieren tegen. Of je ziet groepjes voetballen op de uitgestrekte voetbalvelden.

In Berlijn zul je dat niet snel zien. Tenminste: niet in Tiergarten, het stadspark in het geografische hart van de metropool. Berlijners hebben hun ‘Volkspark’ in hun eigen buurt, of het nu Prenzlauerberg, Friedrichshain of Neukölln is. Daar zie je de gezinnetjes barbecuen, de joggers rennen en de honden hun ding doen.

Meer lucht en ruimte
Dat bijna elke wijk wel baadt in het groen, zorgt ervoor dat de stad meer lucht en ruimte heeft dan eender welke grote stad. Het is ook deels de reden waarom de inwoners zo gesteld zijn op hun openbare ruimte en hun leventje.
Maar het zorgt wel voor een vreemde stedelijke structuur. Berlijn is namelijk een stad zonder hart. Tiergarten bijvoorbeeld is een stadspark, maar het is vooral van de toeristen.Er wonen te weinig mensen om heen om het tot een volkspark te maken. Zeker, in de zomer is de plek populair, maar Berlijners houden ook dan vooral van ‘wijkplakken’: ze blijven graag in hun eigen wijk hangen.

Vooral toeristen
Die relatieve leegte beperkt zich niet alleen tot het groen. Loop vanaf Brandenburger Tor over Unter den Linden naar Alexanderplatz. Een majestueuze boulevard, vol met toeristen. Maar echte inwoners kom je er nauwelijks tegen. Er zijn ambassades, hotels, musea, en enkele peperdure flats voor diplomaten en andere expats. Maar een dichtbebouwde wijk met een mix van winkels en wonen is het niet.
Dat begint pas vanaf Häckescher Markt en de noordelijke rand van het sfeerloze Alexanderplatz. Dan begint de stad weer te leven, kom je (voor Berlijnse begrippen) normale mensen tegen.

Zoeken naar ‘echte’ Berlijn
Is dat erg? Niet per se. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat toeristen en inwoners elkaar nauwelijks voor de voeten lopen, zoals in Amsterdam wel het geval is. Maar als je op zoek bent naar het ‘echte’ Berlijn, de ‘Berliner Schnautze’ (het betere afsnauwwerk) of de betere currywurst, je niet moet zijn op de plek die alle stadsdelen met elkaar zou moeten verbinden.