Type and press Enter.

Red Hot Chili Peppers: laatste grote rockband?

Foto Ruben D

Foto <a href="http://www.flickr.com/photos/rubinsky/">Ruben D</a>Haal even alle videoschermen en laserlichten weg. Vergeet even dat er 18 duizend man om je heen staan. Dan staat er gewoon een lekkere rockband voor je, die af en toe staat te jammen. Die er na drie decennia nog enorm veel plezier in heeft. Die niet op de automatische piloot speelt. En daardoor in al zijn enthousiasme nog steeds hopeloos uit de bocht vliegt.
Eerlijk is eerlijk, bij de Red Hot Chili Peppers is het wel een kwestie van alles of niets. Het is namelijk geen band die veel contact maakt met het publiek. De muziek moet het doen. En in het verleden zag ik ze al te vaak wél op de automaat spelen. Op Rock Torhout/Werchter bijvoorbeeld, of in Den Haag in de Statenhal.

Nieuwe gitarist
Maar in 2006 was het helemaal goed. Destijds (in Dortmund) was het ook aan het begin van de tour. Afgelopen vrijdag was het concert in de KoelnArena in Keulen zelfs de aftrap van de Europese tour. Geen ingespeeld collectief dus, maar een collectief dat op het scherpst van de snede elkaar opzocht.
En dan moest ook nog de nieuwe gitarist Josh Klinghoffer ingepast worden. Eerste berichten deden vrezen dat hij een timide vervanger zou zijn van John Frusciante, maar die angst bleek ongegrond. De jonkie van de band had een lekker eigen geluid. Jammer alleen dat hij Under The Bridge niet foutloos wegtikte.

Geen karikatuur
Maar slordigheden, fouten en onzuiverheden horen bij de Peppers. Anthony Kiedis was nooit de beste zanger, wat hij in een mooi vals intermezzo tijdens Dani California weer eens bewees. Verder was hij aardig in vorm, zeker voor iemand die bijna vijftig is.
Bands op die leeftijd verworden vaak tot karikaturen van zichzelf. De Stones waren rond deze fase in hun carrière al lang een greatest hits-band, zelfs U2 teerde de afgelopen tour op hun archief. In Keulen vormde het nieuwe materiaal van de plaat I’m With You het hart van de eerste helft: van de eerste tien nummers waren er zes nieuw. Pas daarna ging de platenkast vol open.
De Peppers zijn daarmee in zoverre nog relevant, dat ze nog steeds radiohits produceren. En dat ze nog steeds een rockbandje zijn dat echt live kan spelen, in plaats van een bedacht popproduct. Jammer dat ze Suck My Kiss niet speelden: het was een mooi statement geweest op een mooie avond.

(setlist)