Type and press Enter.

Muse heeft nu ook ruimteschip

Ze speelden zich een maand geleden al warm als support act van U2, de band wiens troonopvolger ze zijn. Want Muse, inmiddels met hun eigen Resistance Tour aangekomen in Europa, is inmiddels een stadionband van formaat, zo bleek maandag in Antwerpen.

Het Sportpaleis, met zeventienduizend plaatsen toch een van de grootste zalen van het continent, voelde bijna te klein voor de ambities en de sound van het Britse trio. Dat kwam niet omdat de bandleden er alles aan deden om intimiteit en een emotionele band te creëren met hun publiek. Want als er één minpunt te noemen is, is het dat zanger Matt Bellamy niet de gevoelige snaar weet te raken die Bono of Eddie Vedder (Pearl Jam) wel weten te vinden.

Niet lullen maar spelen
Maar Muse, tijdens interviews overigens wel tamelijk babbelziek en vol humor, weet verdomd goed waar zijn kracht wel ligt. Niet lullen maar spelen, lijkt het devies. Dus vuurde het trio de ene na het andere supersonische, bombastische voltreffer af. Bij Muse klinken de gitaren als straaljagers en de drums als de naderende cavalerie. En op de spaarzame momenten dat het even niet knalde, bewees Bellamy zich weer eens als volleerd pianist.
Op hun vijf albums verzamelden ze inmiddels een imposante rij singles. Die kwamen in ruime mate voorbij, keurig afgewisseld met vrijwel alle nummers van de nieuwe plaat The Resistance. Ook die staat weer vol met bombastische, haast niet serieus te nemen rock. Maar de melodieën zijn altijd zo sterk dat het drietal ermee weg komt.

Ruimteschip
En ach, dat gebrek aan charisma compenseren ze door hun podium, bestaande uit drie beweegbare pilaren met videoschermen. Het lijkt wel een ruimteschip, net als The Claw, de enorme constructie waarmee U2 de wereld rond reist. Het is alleen maar een kwestie van tijd voordat de Ieren ook qua podiumspektakel en qua songs verstoten worden door Muse.

Foto’s Munoz Moldes

Setlist:
The Uprising
Resistance
Newborn
Map of the problematique
Supermassive Black Hole
Guiding Light
Interlude
Hysteria
United States of Eurasia
Feeling Good
Unintended
Undisclosed desires
Starlight
Plug in baby
Time is running out
Unnatural selection

Exogenesis Part 1: Ouverture
Stockholm Syndrome
Knights of Cydonia