Type and press Enter.

Plekken voor creatieve bedrijven in Utrecht

Een eigen bedrijf. Vanaf deze week is het een feit. Pixels en Komma’s, op het snijvlak van tekst en online. Aan de site wordt hard geknutseld, en over wat ik precies ga doen (tekstschrijven, advies/coaching nieuwe media en projectmanagement) zal op deze plek later meer verteld worden. Maar na enkele weken voorbereidingen komen thuis de muren soms op je af. Dus waar vind je goede plekken om te (net)werken?

Het is een vraag die meer startende (en/of doorgroeiende) ondernemers uit de creatieve sector bezig houdt. Dat bleek vrijdag weer eens op een werkconferentie creatieve werkplekken in DB Studios in Utrecht, georganiseerd door Xpert CMKB. Kunstenaars, mensen uit de nieuwe mediahoek, ambtenaren en vastgoedontwikkelaars kwamen daar samen om problemen en oplossingen te bespreken.
Tot eensluidende conclusies kwam het niet. Wel werd duidelijk dat de behoeften binnen de doelgroep enorm verschillen (een beeldend kunstenaar heeft iets anders nodig dan een designbureau). En waar de een op zoek is naar een vaste plek, wil de ander een flexibele werkplek waar hij anderen kan ontmoeten.
Wat verder opvallend was: hoe vaak er werd gewezen naar de gemeente als degene die als centrale schakel zou moeten fungeren om vraag en aanbod bijeen te brengen. Want die twee partijen weten elkaar lang niet altijd te vinden. Gelukkig bleek de werkconferentie daarvoor een goede start. En creatieve industrie moet creatief genoeg zijn om zonder al te veel inbreng van de gemeente oplossingen te bedenken voor eventuele huisvestingsproblemen. Laat het volgende overzicht van mogelijkheden daarvoor een start zijn.

Seats2Meet: gesitueerd boven de Albert Heijn in Hoog Catharijne. In de gratis toegankelijke centrale ruimte (lounge) kun je werken, van een kosteloze lunch genieten en via wifi is er een internetverbinding beschikbaar. #S2M wil op die manier een ontmoetingsplek voor éénpitters zijn. Wie vergaderruimte wil hebben, moet wel betalen.

Igluu: is eveneens een flexibele werkplek en ontmoetingsruimte voor ondernemers die geen zin hebben in een vast kantoor. Ook Igluu beschikt over een centrale ruimte, werkplekken, wifi en vergaderruimten, en als we de foto’s mogen geloven ook een enorm hip dakterras met uitzicht over de Utrechtse binnenstad. Het gebouw ligt namelijk bij het Sint Janskerkhof om de hoek. Dat heeft wel een prijs: lidmaatschap kost 195 tot 295 euro per maand.

Manic Monday: er zijn verschillende stichtingen in Utrecht bezig met nieuwe media en kunst (zoals Z25, NetNiet en Impakt), maar er is nog nauwelijks een centrale ontmoetingsplek annex bedrijfsverzamelgebouw voor nieuwe media-ondernemers. De stichting Medialab heeft drie maanden een stek aan het Neude in Utrecht onder de naam Setup (verwarrend al die verschillende namen, doe er iets aan!). En elke maandag (Manic Monday) kun je daar terecht om met andere creatievelingen te werken, in plaats van in je eentje thuis te zitten. Volledig kosteloos, en misschien wel een voorloper van een initiatief tot een bedrijfsverzamelgebouw?

Klompenfabriek: klein complex aan de Weerdsingel. Je hebt er geen eigen kantoor, wel een vaste werkplek in een open ruimte van 180 vierkante meter met verschillende bureaus. Huurprijs is 160 euro per maand.

Sophies Kunstprojecten: al twee decennia een begrip in Utrecht, dit kunstenaarscollectief. Ateliers, studio’s, kantoren of opslagruimte, ze beheren het allemaal op verschillende locaties in de stad. Een van de bekendste plekken is het Hooghiemstragebouw, aan de rand van het Griftpark. Ook Concordia langs het spoor aan de Amsterdamsestraatweg is een bekende locatie.

Facility Point Utrecht: in een nieuw gebouw in Lombok zijn kleinere en grotere kantoorunits te huur. Die richten zich niet per se op creatieve ondernemers overigens, dus staat meer op de lijst omdat ik er toevallig langs fietste en zag dat de prijzen interessant leken.

Lumax: in wat ogenschijnlijk een oud schoolgebouw is in de wijk Ondiep zit sinds 2004 Lumax. Startende ondernemers kunnen via de gemeente korting aanvragen bij de beheerder.

Eiland 8: meerdere flats in Kanaleneiland tegenover het winkelcentrum worden in 2014 gesloopt. Als huurders vertrekken, worden appartementen tegen bodemtarieven (vanaf 130 euro per maand voor 40 vierkante meter) aangeboden aan jonge ondernemers. Die hebben dan hun eigen, vaste werkplek voor hun bedrijfje. Tot 2014 in ieder geval.

Dutch Game Garden: boven het ABN Amro-kantoor aan het Neude in Utrecht krijgt de Dutch Game Garden verschillende verdiepingen tot zijn beschikking. DGG wil starters, studenten en ondernemingen in de Nederlandse game-industrie helpen aan klanten, ideeën, flexwerkplekken, kantoorruimte en veel meer.

Jongeriuscomplex Utrecht: schuin achter het Jaarbeurscomplex, vlakbij de hippe nieuwe Parkhaven, ligt het oude Jongeriuscomplex. Dat bestaat uit fabrieksgebouwen en een kantoorvilla. In die villa moet een grand café komen, in de fabriek ruimte voor creatieve ondernemers. Exacte tijdsplanning voor realisatie is nog niet duidelijk.

Utrecht Inc: op de werkconferentie vertelden de creatieven aan Utrecht Inc dat ze geen behoefte hebben aan intensieve begeleiding. Uiteraard blijft dit door (onder andere) de gemeente en de Rabobank ondersteunde initiatief juist wél geloven in dat concept voor starters. Op de Uithof en in de binnenstad zijn enkele werkplekken en andere faciliteiten beschikbaar, mits je door de selectieprocedure komt. Utrecht Inc wil ook een ontmoetingsplek zijn. Over de kosten is op de site niets te vinden.

Makelpunt: faciliteit van de gemeente. Die profileert het Makelpunt vooral als plek waar maatschappelijke organisaties zoals verenigingen een plek kunnen vinden om vraag en aanbod bijeen te brengen. Maar ook creatievelingen kunnen er terecht. Aanmelden kan hier

TCN: projectontwikkelaar, begonnen in Utrecht, die zich op een maatschappelijk verantwoorde manier richt op het herontwikkelen van leegstaande (bedrijfs)gebouwen. Op de werkconferentie leek deze partij vooral aantrekkelijk voor startende ondernemers die doorgroeien naar een middelgrote omvang (meer dan tien personen).

SWK: stichting die kunsthuisvesting realiseert, vaak in samenwerking met gemeente en-of woningbouwverenigingen.

(verbeteringen en suggesties zijn welkom via contactformulier of via Twitter!)