Type and press Enter.

Tramontana

‘Mijn leven loopt al jaren leeg. Rosa blaast er weer zuurstof in’, vertelt Pepet Tremolls tegen zijn buurvrouw Celia, als antwoord op haar vraag wat zo’n oude man met een zeventienjarig meisje doet.

De vermeende relatie was het gesprek van de dag in Cadaques, aan de Spaanse kust, midden jaren zeventig. Twee decennia is het verhaal daadwerkelijk een dorpslegende geworden. Regisseur Ramon Gieling, bekend van de Johan Cruijff-film En un momento dado, wilde er aanvankelijk een documentaire over maken. Maar omdat zijn onderzoek stuitte op de weerbarstig gesloten Catalaanse zielen, liet hij zijn eigen fantasie werken.

Noodlot
De relatie is Pepet noodlottig geworden, zoveel staat wel vast vanaf het begin van de film. Terwijl de hoofdrolspeler in voice-over vertelt over zijn leven, zien we hem op kerstavond bungelen aan een touw.
Gieling reconstrueert de gebeurtenissen van toen aan de hand van oude mannen in de dorpssociëteit. Die herinneren en fantaseren het verhaal compleet. Maar wel in verschillende versies.

Femme fatale
De zeventienjarige Rosa Campos de Amor kwam in elk geval regelmatig bij weduwnaar en vijftiger Pepet Tremolls over de vloer. Yohana Cobo, pas nog in Almodovar’s film Volver, is perfect gecast als de soms kwetsbare, dan weer femme fatale-achtige Rosa. En Lluis Soler wijst op het ene moment de avances van haar af, om het andere moment op de knieën te gaan voor haar liefde.
Die wisselingen maken het moeilijk te doorgronden hoe de hoofdrolspelers daadwerkelijk in elkaar zitten. Het is inherent aan de vertelstructuur. Irritant wordt dat echter nergens, vooral omdat Rosa en Pepet altijd mensen van vlees en bloed blijven.

Tramontana
Die vertelstructuur gaat wel hinderen omdat veel gebeurtenissen meerdere malen getoond worden, maar uit verschillende perspectieven en herinneringen. Dat zorgt dat het tempo bij momenten wel heel laag wordt. En de Tramontana, de wind die de helft van het jaar vissersdorpje Cadaques geselt, draagt behavle auditief en visueel effectbejag ook weinig bij aan het ontwarren van de puzzelstukjes uit het verhaal.