Type and press Enter.

Beste films van 2009

Up van PixarVorig jaar heb ik het ook geprobeerd. Een vooruitblik op het nieuwe filmjaar. Drie van de daar genoemde werkjes haalden uiteindelijk de toptien. Bij deze weer een poging, met de aantekening dat het vooral gaat om de grotere releases omdat er van de arthouse-films nauwelijks goede overzichten te vinden zijn.

Harry Potter and the Half-Blood Prince : met een halfjaartje uitgesteld. Deel 6 van de reeks, die steeds donkerder wordt. De trailer belooft nog meer duisternis.
Righteous Kill : Al Pacino en Robert De Niro in één film. Maar twee topacteurs maken nog geen topfilm, zo zijn de eerste geluiden.
Curious case of Benjamin Button : regisseur David Fincher (Fight Club, Zodiac) maakt een film over een baby die oud geboren wordt en steeds jonger wordt.
Valkyrie : het Tweede Wereldoorlog-epos met Tom Cruise over een complot om Hitler te vermoorden werd talloze keren uitgesteld. Carice van Houten speelt de vrouw van Cruise in wat een vlotte thriller belooft te worden.
Inglourious Basterds : ook Quentin Tarantino keert na de briljante Kill Bill-films terug met een werk over de Tweede Wereldoorlog. Een van de meestbelovende films voor 2009.
The International : regisseur Tom Tykwer (Lola Rennt, Perfume the story of a murderer) die een actiethriller maakt met de geweldige Clive Owen (Children of men). Kan ook heel fout gaan. Ben dus erg benieuwd.
Patti Smith: Dream of life : documentaire over de Amerikaanse rockzangeres.
Push : regisseur Paul McGuigan maakt een sci-fi-verhaal van de man achter The Acid House en Lucky Number Slevin
The Soloist : regisseur Joe Wright (van Pride and Prejudice en Atonement) mag werken met Jamie Foxx en Robert Downey Jr. Het verhaal gaat over een muzikant die schozifreen en dakloos wordt. Klinkt dus een beetje als Shine, over pianist David Helfgott.
The Informant : Steven Soderbergh werkt weer eens met Matt Damon, in een donkere komedie die is gebaseerd op een non-fictie-boek.
Angels & Demons : de eerste verfilming van Dan Brown was topvermaak en niets meer. Waarschijnlijk gaat de verfilming van het Bernini Mysterie door Ron Howard, weer met Tom Hanks in de hoofdrol, hetzelfde brengen.
Public Enemies : veelbelovend, want met Johnny Depp en Christian Bale in de hoofdrollen. De film van regisseur Michael Mann (Ali, Miami Vice, Collateral) gaat over de FBI in de jaren 30.
Ashecliffe / Shutter Island : na Mystic River en Gone Baby Gone weer een boek van Dennis Lehane dat verfilmd wordt. Komt wel goed, want de regie is in handen van Martin Scorsese en de hoofdrol is voor Leonardo DiCaprio
Up : nieuwste film van animatiestudio Pixar
Los Abrazos rotos : de noeuwe van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar, één van mijn favorieten. Wederom met Penelope Cruz in de hoofdrol.
Biutiful : Javier Bardem (de moordenaar in No Country For Old Men) in een film van regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu (Babel, 21 Grams). Er zijn minder tekenen nodig om veelbelovend genoemd te worden.
Che: 262 minuten, verdeeld over twee films, over het leven van Che Guevarra. Gemaakt door Steven Soderbergh. Sounds interesting, huh?