Type and press Enter.

Body of Lies is herhaling van zetten

CIA-agent die zich staande moet weten te houden in het Midden-Oosten, onzeker van de rugdekking van het thuisfront en zonder een overzicht van alle belangen op het slagveld: dat hebben we in het recente verleden (Syriana bijvoorbeeld) vaker gezien. Regisseur Ridley Scott (Gladiator) probeert er met Body of Lies overheen te gaan.

Om het maar meteen te verklappen: die poging is tevergeefs. Bij gebrek aan centraal thema hobbelt Body of Lies van de ene na de andere gebeurtenis, zonder dat je het idee krijgt naar meer te kijken dan de zoveelste spionagethriller. Leonardi DiCaprio is als CIA-agent Ferris als vanouds op dreef, Russell Crowe als diens leidinggevende wat gemakzuchtig.
Echt spannend wordt het nooit tussen die twee, die niet weten of ze elkaar kunnen vertrouwen in een wereld waarin je niemand op zijn blauwe ogen kunt geloven. Diepere inzichten geeft Body of Lies niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de morele dilemma’s die in The Good Shepherd (met Matt Damon) naar boven komen. Wat overblijft is, inderdaad, niet meer dan een aardige thriller met een goede DiCaprio.