Type and press Enter.

Get Well Soon imponeert soms in de Ekko

Wat bombastisch is, is gevaarlijk. Het is een vuistregel voor muziekrecensent. Want zit er überhaupt wel iets onder die fijne, luxueuze verpakking, of hebben we ook in het geval van Get Well Soon vooral te maken met muzikale leegte?

Ambitieus is het project van Konstantin Gropper (MySpace) zeker. De Duitser componeerde naar verluidt vrijwel in zijn eentje debuutplaat Rest Now Weary Head, You Will Get Well Soon. Een mantra waarmee hij vrijdag lieflijk fluisterend zijn optreden in Ekko begon, om het nummer te laten exploderen in gitaren en violen.
Violen, inderdaad, en keyboards en xylofoon en trompet. Dat kan al snel erg arty worden, maar het moet gezegd: Gropper zet de wapens met mate in. Daarmee vermijdt hij overvolle arrangementen, waar branchegenoot Arcade Fire nog wel eens last van heeft.

Met die band heeft Get Well Soon wel gemeen dat niet elke compositie ook een sterk liedje is. Veel repeterende effecten, uitmondend in gitaargeweld, staan regelmatig op het menu. Maar in tegenstelling tot de Canadese concurrentie weet de heer Gropper wel degelijk af en toe een mooi afgerond liedje te presenteren. Lost In The Mountains Of The Heart bijvoorbeeld is een sombermansstukje dat ook uit het repertoire van Tindersticks zou kunnen komen, al ligt dat wellicht aan de diepe stemm van de zanger. Maar Gropper’s stem kan ook de hoogte in, zoals hij in Ekko in de toegift bewees in de Tom Waits-cover Take it with me.

Het zijn niet de minste namen om mee vergeleken te worden, maar Get Well Soon verdient het. Omdat ze het lef heeft in bijvoorbeeld If This Hat Is Missing om de duistere monotonie te doorbreken met een freaky koortje. Die monotonie, daar ligt het grootste gevaar voor de Duitsers. Want op sommige momenten schmiert de muziek dan weer erg dicht tegen het behaagzieke Saybia. En één exemplaar daarvan is wel genoeg.