Type and press Enter.

Prachtige sneeuw van Orhan Pamuk

Een ware dichter kan nooit lang gelukkig zijn, denkt Ka. Toch trekt hij naar Kars, ver weg in het Koerdische deel van Turkije, om het geluk van de liefde te zoeken, al is het maar voor even.
Die zoektocht is voor auteur Orhan Pamuk slechts de aanleiding voor een akelig accurate schets van de huidige richtingenstrijd in Turkije. Net als in Istanbul, het portret van zijn eigen stad, is de Nobelprijswinnaar de nadrukkelijk aanwezige verteller van het vertaal. Regelmatig gebruikt hij de ik-vorm om het verhaal te reconstrueren van zijn (waarschijnlijk denkbeeldige) vriend Ka. Die raakt in het afgelegen Kars ingesneeuwd. Het is de start van een reeks bizarre gebeurtenissen, waarin het vooral draait om de spanningen tussen de voorstanders van de seculiere Turkse staat en radicale islamieten. Oh ja, en dan spelen ook nog etnische spanningen rond Koerden en Armenen op de achtergrond mee.
Pamuk vlecht alle verwikkelingen op personeel en politiek vlak op magistrale wijze aan elkaar. Waar Istanbul nog wel eens bleef steken in de ellenlange zinsconstructies, is Sneeuw juist veel beter gedoseerd en spannender. Het is geen echte thriller, geen echt liefdesverhaal. Maar het resultaat is allesbehalve vlees noch vis.