Type and press Enter.

Nineties zijn de hit van Lowlands 2005

Snap! 2 Unlimited! Nirvana! Backstreet Boys! Pearl Jam! Tja, het kon natuurlijk niet uitblijven: na de revival van de seventies en eighties zijn nu ook de jaren negentig aan de beurt voor een glorieuze comeback. Lowlands 2005 zal wat dat betreft wel weer de trendsetter blijken te zijn. Zaterdagavond was de Grolsch-tent tot diep in de nacht afgeladen vol met mensen die dansten op alles wat goed en fout was uit de nineties.
Gelukkig viel er op deze editie, alweer mijn achtste, ook genoeg te genieten van nieuw talent. En als je daar geen zin in had, kon je naar de film, de universiteit (college van Wubbo Ockels of Ruud Lubbers bijvoorbeeld), een debat over politiek of naar de silent disco (dansen met hoofdtelefoons op). Je hoeft je geen moment te vervelen in de Hollandse polder: Lowlands is een totaalfestival, van vroeg tot laat, waarbij iedereen zijn eigen weg gaat en daarin wijkt het totaal af van andere evenementen als Rock Werchter.
Nou draait het natuurlijk wel vooral om muziek. Uit Engeland was een hele zwik van nieuwe bands aan komen waaien. De winnaar van de publieksprijs: Kaiser Chiefs. Zanger Ricky Wilson had kenelijk pas zijn enkel verzwikt, maar binnen een paar minuten waren de krukken aan de kant en sprong hij enthousiast mee. Hoog meezinggehalte, erg fris en leuk. Net als Franz Ferdinand even later in de Alpha. Of, op de slotdag, de Editors. Die spelen new wave zoals Interpol dat ook doet, maar dan iets energieker. En helaas af en toe ook weer iets minder catchy.
Bonnie Prince Billy is ook nooit echt catchy. Wel maakt hij verstillend mooie, trieste muziek. Jammer alleen dat hij tegen de geluidsmuur van de andere tenten op moest boksen, in een club komt hij beter tot zijn recht. Zita Swoon daarentegen weet wel met grote massa’s mensen om te gaan. Gaandeweg werd hun concert steeds beter.
Maar helaas voor Stef Kamil Carlens en zijn mannen en vrouwen werden ze opgevolgd door Arcade Fire. Dit gezelschap debuteerde dit jaar met de plaat Weddings and Funerals. U2 gebruikt hun Wake Up om de concerten mee te starten, Arcade Fire trapte met hetzelfde nummer af. Theatraal, intens en meeslepend walste dit onconventionele gezelschap over het publiek heen. Winnaar dus in de categorie grootste verrassing.
In de categorie degelijk verdienden 2nd Place Driver (uit Tilburg) en Millionaire (snoeiharde gitaarmur onder leiding van ex-Evil Superstar Tim Vanhamel) een plaatsje. De Spaans-Arabische funk van Cheb Balowski was leuk, de nachtversie van Soulwax was meer dan dat: het Belgische kwartet beukte de elektronische versie van hun rocknummers over de Bravo-tent en won glansrijk in de categorie beste herontdeking. En de hoofdprijs? Die was voor de duivel hemzelf, Nick Cave. Als een waanzinnige raasde hij over het podium, om iedereen en alles duidelijk te maken wie de enige echte koning van Lowlands 2005 verdiende te zijn.