Type and press Enter.

Net zo geobsedeerd als in Fatal Attraction

Cate Blanchett (links) met haar puber-vriendje in Notes on a scandalZe snapt eigenlijk niet waarom alle leraren de nieuwe docente pottenbakken zo interessant vinden, schrijft de ervaren vijftiger Barbara in haar dagboek. Maar ondertussen beschrijft ze tot in detail de bewegingen van Sheba, de nieuwkomer. De kleur van haar huid. De vorm van haar borsten.Dat Barbara geobsedeerd is door de nieuwe docente, is al snel duidelijk in Notes on a scandal.
Het gelijknamige boek van Zoë Heller was al een commercieel en artistiek succes, voor de een jaar geleden uitgebrachte film geldt hetzelfde. Laag voor laag wordt de relatie tussen Judi Dench en Cate Blanchett opgebouwd. De eerste is een oude, gefrustreerde lesbiënne, de tweede een moderne, zelfbewuste vrouw die vreemd gaat met een leerling die net zo oud is als haar dochter.
Barbara, gespeeld door Dench, ontdekt dat geheim. Daardoor ontstaat een scheve verhouding van macht en verwachtingen. Dench, beter bekend als M in de James Bond-reeks, maakt van de lerares geschiedenis een vals, vertederend, fragiel wicht. Blanchett op haar beurt kan haar buitenechtelijke relatie niet echt verklaren, wat Sheba tot een fascinerend ongrijpbaar karakter maakt. Het leverde de dames volstrekt terecht Oscar-nominaties op: hun onderlinge spanning roept herinneringen op aan films als het legendarische Fatal Attraction.