Type and press Enter.

Een schreeuw recht uit het hart

Angelina Jolie in A Mighty HeartWaar ellende is in de wereld, zal het altijd makkelijk zijn om ontevreden mensen te vinden die in naam an het geloof of iets anders die ongelijkheid willen bestrijden. En er is nog genoeg ellende in de wereld, verzucht Mariane Pearl.
Ze zegt het met een opmerkelijke berusting. Pearl werd in het voorjaar van 2002 wedwe, nadat haar echtgenoot (de Amerikaans-joodse journalist Daniel Pearl) ontvoerd en laer onthoofd werd in Pakistan. Mariane schreef over die periode een boek dat nu is verfilmd onder de naam A Mighty Heart.
Dat grote hart toont Pearl, op krachtige wijze gespeeld door Angelina Jolie, door niet om te zien in wrok maar haar eigen leed te relativeren. Dat geeft nog een beetje hoop mee aan een film die akelig nauwkeurig bloot legt waarom landen als Pakistan zo’n goede voedingsbodem zijn voor extremisme en terrorisme.

Michael Winterbottom legde eerder, onder andere in In This World over de tocht van vluchtelingen van Peshawar naar Europa, al de tijdgeest beklemmend vast. Nu toont hij Karachi, metropool en mierennest, chaotisch en arm, rauw en warm, eigenlijk precies zoals het is. Daarmee ontstaat precies de zinderende sfeer die (het door Brad Pitt geproduceerde) A Mighty Heart nodig heeft. Iedereen weet immers hoe het verhaal af zal lopen. Maar de enorme vaart en de wankele balans tussen hoop en wanhoop bij de hoofdrolspelers maken de film tot een indrukwekkende ervaring.
Op een schoolbord ontstaat een web van personen met wie Daniel Pearl contact had. Dat bord wordt een metafoor voor Pakistan, waar bijna niets is wat het in eerste instantie lijkt. De lokale geheime dienst en de CIA trekken samen op, maar ook hier zijn de cultuurverschillen aanwezig: de eerste martelt getuigen om tips los te krijgen, terwijl de ander het via diplomatie nog probeert. Maar dan spelen weer Pakistaans-Indiase sentimenten op.

Dat geeft maar weer eens aan hoe gecompliceerd de wereld op dit moment is. En dat, ondanks de positieve woorden van Mariane Pearl, zal voorlopig ook wel zo blijven, want de ellende is nog echt niet van de aardbol verdwenen.

DanielPearl.org
Officiële site film