Type and press Enter.

Dode bomen of levende pixels?

Foto Irex TechnologiesIn dit digitale tijdperk is het nauwelijks voorstelbaar dat er nog steeds zo veel papier gebruikt wordt. De krant mag dan heel misschien een langzaam uitstervend product zijn (in de papieren versie tenminste), maar boeken worden nog steeds goed verkocht. Ouderwets, ingebonden dood hout met van inkt gedrukte lettertjes. Maar misschien komt daar binnenkort een eind aan.
In diverse laboratoria op de wereld wordt namelijk voluit geknutseld aan elektronisch papier. Het zou een enorme revolutie teweeg brengen in de boekenwereld. Sowieso zou de productie van duur papier gestopt kunnen worden. Maar ook de distributie wordt heel anders. Wellicht ook de prijsstelling. Een revolutie? Zeker weten!
De technologie is nog niet helemaal uitontwikkeld. Het e-papier bestaat meestal uit elektronische deeltjes, die via lading positief of negatief, zwart of wit worden. Zo bouwt het beeld van de pagina zich op. Groot voordeel: op het moment dat de pagina is ingeladen, verbruikt het elektronisch boek geen elektriciteit meer. Nadeel: de techniek is nog niet zo ver dat het ook kleurenpagina’s kan produceren. Laat staan bewegende beelden, of een webbrowser.
Maar de toepassingen zijn uiteraard legio, zeker als het papier zo dun wordt dat het oprolbaar is. Een krant op tabloid, zoals eerder door mij voorspeld en waar de Belgische krant De Tijd al een proef voor heeft lopen? Geen probleem. Je hele boekentas op één pagina? Idem dito. Dus ja, van een op handen zijnde revolutie mogen we zeker wel spreken.
Philips is één van de voorlopers. Het ontwierp, onder de naam van iRex Technologies, de iLiad. Een kennelijk buitengewoon handzaam apparaatje, zoals hier te zien is op een uitpakparty. Maar er is concurrentie. Sony heeft de Librie, Panasonic de Sigma, Toshiba de DCT-100 en Attrition de BOOK. Kortom: het zal nog even wachten zijn welk product en welke technologie zich doorzet. En dan maar afwachten of de consument het product wil kopen…