Type and press Enter.

Invloed van de Nederlandse meester

Nooit geweten dat ze in Den Haag zoveel musea hebben. Het Gemeentemuseum, ook bekend als Gem, blijkt zelfs één van de grootste van het land te zijn. Met exposities en een permanente collectie die kunnen concurreren met het beste in Nederland. Zoals de expositie over de invloed van Jan Toorop op de Oostenrijkse meester Gustav Klimt.
Toorop blijkt in de Weense kunstscene erg populair geweest te zijn rond de eeuwwisseling van 1900. Klimt absorbeerde diens stijl, met de zwierige streken, en creëerde er zijn eigen authentieke vormen mee.
Tijdens de expositie zijn werken van beide schilders te zien, samen met creaties van twee andere kunstenaars die een grote invloed hadden op de Oostenrijker. De kunst is verrassend toegankelijk, en door de korte videofilmpjes in verschillende zaaltjes met uitleg over het leven van Klimt en de invloed van Toorop blijft het ook voor mensen zonder extreem veel kennis van kunst erg interessant. Vooral de kopieën van een trilogie van de kunstenaar, waarvan in onderstaande slideshow twee werken te zien zijn, zijn indrukwekkend.