Type and press Enter.

Faithless – Outrospective

‘This is my church, this is where I heal my hurts, because tonight God is a dj’. Met die boodschap speelde Faithless in 1999 alle festivalweides plat. Door de combinatie van ‘live’ drums en de charismatische voordracht van rapper/boeddhist Maxi Jazz is de Britse formatie op het podium, als een van de weinige acts in de dancewereld, onweerstaanbaar.
Zo opgewekt als de band live klinkt, zo donker en deprimerend is Faithless op plaat. De eerste twee albums Reverence en Sunday 8pm bevatten overwegend triprockwerkjes die klinken als een tocht door de donkere grotten van Maxi Jazz’s ziel. Slechts de echte dancenummers (Insomnia) knallen, maar Faithless in de huiskamer zorgt voor minder opwinding dan op een festivalterrein. Op de nieuwe cd Outrospective is dat recept vrijwel ongewijzigd.
Maxi Jazz zingt in twee nummers wat en draagt Muhammad Ali op aan zijn idool. Zangeres Zoe Johnston is met haar moordstem de revelatie van het album. Verder staan ook op Outrospective weer wat vullertjes, maar in de eerste veertig minuten weten de pulserende ritmes weer ouderwets onder je huid te kruipen. Om uiteindelijk te bijten in dé danskraker van dit jaar, Tarantula. ‘I could bite like a tarantula, through the skin, and leave my poison within’.