Type and press Enter.

Richard Mosse kleurt Afrika rood

Het mooie van de Biënnale van Venetië is dat het elke keer weer een inspirerende ontdekkingstocht is. Zo ook dit jaar. Want het werk van Richard Mosse was een onverwachte, indrukwekkende verrassing, en aanleiding hem op deze site meteen te bombarderen tot Surprise van de maand.

Hij verdiende die zeer gewilde vermelding door zijn reportage over Congo, het land waar de fotograaf samen met een cameraman maandenlang verbleef middenin een burgeroorlog. Mosse schoot daarbij met infrarood film: het groen-dorre Afrikaanse landschap kleurde daardoor vooral rood.
Het levert onvergetelijke beelden op. Via enorme foto’s in het Iers paviljoen, maar vooral via video’s die afwisselend en soms tegelijkertijd op zes grote schermen getoond worden. Daarmee verlaat hij de verhaallijn die een documentaire op televisie nodig zou hebben, maar maakt hij de alledaagse realiteit van oorlog veel voelbaarder.