Type and press Enter.

Leed Anthony and Johnsons bijna ondraaglijk

Man of vrouw? Engel of heks? Antony Hegarty houdt het gekscherend op het laatste, wie op zijn stem af ging maandag opteerde voor keus 1.

De schitterende concertzaal, in de klassieke betekenis van het woord, van het Bozar in Brussel was de perfecte locatie voor het concert van Antony and the Johnsons. Een danseres bracht in de een kwartier durende ouverture het publiek in de stemming. De Engelsman, vooral levend in New York, sloot met zijn engelenstem en serene muziek twee uur lang perfect daarop aan.

Geslachtsloos
Het was voor de excentrieke artiest, gekleed in geslachtsloos gewaad, wel even op stoom komen. Het bandgeluid was aanvankelijk wat kaal, Antony’s stem te iel en breekbaar. Maar allengs kwam het goed, qua niveau van opvoering dan. Want de muzikanten, veelal in de jazz geschoold, vulden hun leider subtiel maar geweldig aan.
Toch bleef er een loodzwaar deken over het optreden hangen. Een enkel funky uitstapje daargelaten is Antony’s muziek namelijk ook live extreem droevig. Zoveel ellende is bijna niet te verdragen op één avond: zelfs de grafgravers van The Tindersticks zijn een vrolijke feestband, vergeleken met Hegarty.

Verlichting
Af en toe zorgde de langharige krullebol zelf voor een zucht van verlichting. Hij is namelijk authentiek, onvoorspelbaar en slordig tegelijk: het ene moment verknalt hij de uitvoering van een lied en stopt er gewoon mee. Dan weer vertelt hij minutenlang over zijn theorieën ter verbetering van de wereld. Om vervolgens een paar minuten te jammen, en een gloedvolle en bijna perfecte versie van Aeon ten beste te geven.
Uniek dus, en zeker niet op de automatische piloot. Maar geen mens liep met een glimlach de Brusselse straten weer in. Een half uurtje vette disco (Antony nam vorig jaar een dansplaat op met Hercules and Love Affair) had alle emotionele ellende van de eerdere twee uur weg kunnen spoelen.

One comment

  1. Ben eigenlijk meer een man van de beats, maar Anthony weet mij altijd te raken. Hij heeft een keer “The Lake” van Poe live gezongen bij Duyster/StuBru => Angstaanjagend mooi

Comments are closed.