Type and press Enter.

Praag! Of toch Boedapest?

Backpackers die een lange reis door Europa maken, waarschuwen elkaar altijd: Boedapest is mooi, maar ga er wel naartoe voordat je Praag bezoekt. Want de Tsjechische hoofdstad is nog een stuk mooier dan de Hongaarse, is de veelgehoorde opvatting.

Tussen kerst en nieuwjaarsdag zijn we in Praag geweest. Prachtige stad, inderdaad. Een soort openluchtmuseum, met de burcht die aan de ene kant en fort Vysehrad dat aan de andere kant uitkijkt over het centrum. Overal heuvels en een brede rivier. En op culinair gebied is het goed toeven: de traditionele Tsjechische kost is misschien niet altijd even gezond, maar wel lekker en goedkoop.
Ook oud op nieuw was een belevenis. Wenceslas Square, een groot plein aan de voet van het Nationaal Museum, stroomde gedurende de avond vol met tienduizenden mensen. Artiesten speelden tal van flauwe covers, waar de Tsjechische tv live verslag van deed. En om middernacht werden duizenden meegebrachte flessen champagne ontkurkt. Weer eens wat anders dan thuis zitten.

Maar mooier dan Boedapest? Discutabel. Jazeker, Praag is ouder en authentieker en behoorlijk levendig. Maar Boedapest is misschien nog wel meer springlevend. Die stad leent zich ook iets meer voor activiteiten (zwemmen in de kuurbaden bijvoorbeeld, of het bezoek van musea voor moderne kunst). Praag leent zich meer voor bewonderen. En daar schuilt misschien wel het grootste nadeel van de stad: net als bijvoorbeeld Venetië en Barcelona wordt het gegijzeld door toeristen, die in zulke groten getale komen dat de authentieke Tsjechische sfeer dreigt te verdwijnen.

One comment

  1. Geen van beide steden nog aangedaan, Praag staat zeer zeker op onze lijst, maar de kuurbaden in Boedapest klinken mij als muziek in de oren. Nog nooit het Oosten van Europa aangedaan, dus het wordt wel een keertje tijd.

Comments are closed.