Type and press Enter.

Weer een cinefiel meesterwerk uit Roemenië

De studentenkamer van Otilia en haar vriendin Gabita oogt desolaat. Op de gang is het een komen en gaan van mensen. Af en toe gaat de deur open van de huisdealer, die sigaretten, drank en andere snuisterijen verkoopt die door het regime van Ceausescu verboden zijn.
Het is geen opwekkend decor waarin 4 maanden, 3 weken en 2 dagen zich afspeelt. Midden jaren tachtig, de hoogtijdagen van de verstikkende dictatuur van Ceausescu. Het is een wereld waarin iedereen dingen ritselt om te kunnen overleven. Hotel volgeboekt? Een pakje sigaretten van het juiste merk doet wonderen, merkt Otilia.
Ze huurt de hotelkamer voor Gabita. Die is zwanger, via-via is ze in contact gekomen met een arts die een abortus wel wil uitvoeren. Regisseur Cristian Mungiu legt de mentale kwetsbaarheid van de meisjes die nog geen vrouwen willen worden genadeloos bloot. Gabita is in elk geval nog lang niet zo ver dat ze de verantwoordelijkheid voor haar daden wil nemen.
4 maanden… is de zoveelste proeve van bekwaamheid in korte tijd van een Roemeense cineast. 12:08 East of Bucharest was een bij vlagen hilarisch relaas over de revolutie, California Dreamin’ handelt ook over diezelfde periode. De geest van het land onder het bewind van de dictator werd echter niet eerder zo goed gevangen als in 4 maanden.