Type and press Enter.

De nieuwe Nena

Wir Sind Helden Soundso99 Luftballons, Mondsong, Fragezeichen: het zijn klassiekers in de Duitse popmuziek van de hand van Nena. Twintig jaar verder is er een band opgestaan met eenzelfde catchy geluid, Wir Sind Helden.Tijdens het WK voetbal vorig jaar sloten de programma’s van de NOS altijd af met een heerlijk melancholiek nummer van de Duitse band. Daarmee maakt het viertal gebruik van de grootste troef van hun taal. Want ondanks de toespraken van Adolf H. een jaartje of zeventig geleden kan Duits wél zacht en lief zijn.
Dat is Wir Sind Helden ook. Een beetje braaf, erg poppy. Op de net verschenen derde plaat Soundso is dat nog steeds de succesformule, waarbij de band twee kanten laat zien. De publieksvriendelijke, ietwat puberale meespringmuziek zoals in opener Ode an die Arbeit. Maar de sympathieke zangeres Judith Holofernes, net terug van een babypauze, heeft ook een contemplatieve zijde die ze vooral in het tweede deel van de plaat laat zien.
Dat maakt de Helden tot een gevaarlijk aantrekkelijke cocktail. Artistiek stelt het allemaal niet te veel voor. Maar het is toegankelijk en meezingbaar, heeft enige inhoud en beschikt ook nog over een onweerstaanbare frontvrouw. De Nena van de 21e eeuw, inderdaad.