Type and press Enter.

Een ode aan creativiteit

Pak wat herinneringen van de dag, ervaringen uit het verleden, wat liedjes die vandaag in je hoofd geramd zaten en voilà: het recept voor een droom is klaar.
Stéphane bereidt die dromen in zijn eigen televisiestudio. waarin alles van karton is. De projecties van zijn fantasiewereld zijn in zijn douchegordijn. Daar droomt hij van seks met een collega, van nieuwe uitvindingen, van het veroveren van zijn buurmeisje.
Die liefde voor haar staat centraal in The Science Of Sleep. Het klassieke thema (jongen valt op vrouw, gevoelens blijken soms wel soms niet wederzijds) wordt echter op een buitengewoon creatieve manier uitgewerkt, net als in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Niet vreemd, omdat regisseur Michel Gondry achter beide films zit.
De Fransman presenteert in zijn nieuwste rolprent allerlei schattige vondsten (een teletijdmachine voor één seconde, een pop die ineens kan lopen) die bijdragen aan het speelse karakter van The Science of Sleep. Hij heeft geen special effects nodig om geloofwaardig te zijn. Alle animaties zijn met de hand uitgevoerd, wat past in een verhaal met een lichtelijk gestoorde hoofdrolspeler. Gespeeld door Gael Garcia Bernal, die in een schemerwereld leeft tussen droom en realiteit. De grens tussen die twee is niet altijd duidelijk, maar dat is in The Science of Sleep ook helemaal niet belangrijk. Ook de afloop van het liefdesverhaal is niet essentieel. Dat dromen veel mogelijk maken, ook in de échte wereld, dát is wat de creatieve geesten van kijkers bij moet blijven.