Type and press Enter.

Borat is cool! Not!

Wie ooit Ali G: The Movie heeft gezien, kan zich nauwelijks voorstellen dat dezelfde hoofdrolspeler (bedenker/komiek Sacha Baron Cohen) ook achter Borat Sagdiyev zit. Deze Kazachstaanse journalist gaat in zijn grijze pak naar Amerika om daar te leren van de westerse samenleving. Not!
Dat laatste, de ‘ontkenningsgrap’, is één van de dingen die Borat leert tijdens een cursus Amerikaanse humor. Nou hoef je hem daar niet veel over te vertellen: de acteur weet genadeloos en schaamteloos het Amerikaanse gebrek daaraan bloot te leggen. Want als de zogenaamde journalist één ding doet dan is het aantonen hoe enorm serieus Amerikanen zich nemen, geneigd zijn te voldoen aan de algeheel heersende mores en soms ontzettend kleinzielig zijn.

Als hij een nieuwe auto wil kopen en vraagt of je het vehikel beschadigd wordt als je er zigeuners mee aanrijdt, geeft de verkoper geen kik. Doodnormale vraag kennelijk. Hetzelfde geldt bij het aankopen van een geweer. En als hij het Amerikaanse volkslied verbastert en ten gehore brengt bij een rodeoshow, wordt hem dat niet in dank afgenomen.
Nou is de realiteit dat Borat zijn film in veel westerse landen, waarschijnlijk ook Nederland, op had kunnen nemen met vrijwel dezelfde uitkomst. Borat is een document over de extremen van de hedendaagse massacultuur. En net zo vaak is het ongeneerde onzin van onderbroekenniveau of minder, want de scène met Borat en zijn reisgenoot naakt vechtend in een hotelkamer heeft nu al een cultstatus. Want het mag dan wel humor zijn van bedenkelijk niveau, niemand zal de lachstuipen in deze komediale klassieker kunnen onderdrukken.