Type and press Enter.

Een gids om te downloaden

De pc draait op het moment bijna 24 uur per dag. Het fenomeen BitTorrent heeft namelijk zijn intrede gedaan in Huize Timmers.
Wat dat is? Het is een programma, waarmee je makkelijk complete audio- en/of videobestanden kunt downloaden. Naast BitTorrent heb je bijvoorbeeld ook Azureus. Het komt allemaal op hetzelfde neer: de torrent vinden, de code downloaden en vervolgens met Azureus of BitTorrent het complete bestand binnen laden.
Het grote voordeel is dat je geen kwaliteitsverlies hebt. Geen mp3 dus (audio), of DivX voor video. Het nadeel is ook duidelijk: het duurt langer voordat je iets gedownload hebt, omdat de bestanden groter zijn. En door de structuur van torrents kan het zijn dat je lang moet wachten om het laatste stukje van een bestand binnen te krijgen.
Een concreet voorbeeld: hee veel bootlegs (illegale opnames van concerten) zijn op internet te vinden. Op DimeADozen bijvoorbeeld zoek je op Nine Inch Nails. Je kunt dan kiezen uit een reeks van concerten, audio en video. Je klikt op de show naar keuze. Binnen enkele seconden wordt de code van de torrent gedownload. Vervolgens start je Azureus of BitTorrent op en begint het downloaden van het daadwerkelijke bestand. Laat de pc een nachtje pruttelen en je bent een heel eind.
Uiteraard is het alleen voor de echte die-hards interessant, mensen die per se een bootleg willen hebben van de show waar zij bij waren. Daar staat tegenover dat de kwaliteit tegenwoordig ongelooflijk hoog is. Bootlegs met 4 of meer camera’s zijn bij de grotere bands geen uitzondering meer. Ik zou zeggen: ga dus eens op zoek!