Type and press Enter.

Van blog tot vlog tot vSkype

De wereld is in verwarring. De Fransen gaan weer grenscontroles invoeren na de aanslagen in Londen. Ze vergeten voor het gemak even dat de terroristen mensen met een Engels paspoort waren, die geen grens hoefden te passeren om dood en verderf te zaaien. En die paar kilo aan explosieven die nodig waren, die zouden ook met grenscontroles nog wel binnen gesmokkeld zijn.
De wereld is dus in verwarring. Een collega van mij klaagde dat bellen naar het buitenland nog steeds zo duur is. De beste man had nog nooit van Skype gehoord. Bellen over internet? Is dat moeilijk? Nee, moest ik uitleggen. Een koptelefoon en microfoontje kopen, Skype downloaden en klaar om de wereld te veroveren. Gratis of tegen schappelijke tarieven: een uurtje naar Amerika voor amper een euro is natuurlijk spotgoedkoop.
Mijn collega is dus in verwarring. Omdat het allemaal zo snel gaat met de techniek. Dit stukje wordt op een laptop getikt. Per umts, gprs of wifi wordt het verzonden naar de webserver. Ik beschik nog niet over een draadloos netwerkje thuis, anders was ook dat nog mogelijk geweest. En had ik dit stukje op de bank, met een webcam op me gericht, kunnen tikken.
Het zal dus nog een tijdje duren voordat mijn collega Skype zal installeren. Maar ondertussen is er al vSkype, een extra niet-officieel programma (plug-in) voor Skype. Met vSkype kun je niet alleen bellen, maar via webcam of videocamera elkaar ook rechtstreeks zien. Als aan beide kanten van de lijn een breedbandverbinding gebruikt wordt, is de kwaliteit en snelheid verbazingwekkend. Bovendien kun je ook allerlei bestanden eenvoudig delen, of de ander laten meegenieten van je desktop. Daarvoor waren twee jaar terug nog aparte programmaatjes nodig.
vkype, het zal nog een stap te ver zijn voor mijn collega. Ik moest hem vandaag uitleggen wat een weblog is. Als daar al een algemene definitie van te geven valt. Hij raakte nieuwsgierig en snapt het fenomeen nu wel, waarschijnlijk. Omdat hij een dringende reden had: de man is wielerfanaat en een andere collega houdt vanuit de Tour de France een blog bij. Als de nood hoog is…
Maar na Skype kwam vSkype, dus na een blog… komt het vlog. Mensen schrijven hun boodschap niet meer, ze filmen hem. En zenden hem uit via een videoweblog, een vlog. Het gaat inderdaad snel, en de wereld is in verwarring…]]–>