Type and press Enter.

Presidents of the USA – Freaked out and small

Tussen de loodzware gitaarbands uit Seattle zoals Alice In Chains, Soundgarden en Nirvana zorgden de Presidents of the USA in de tweede helft van de jaren negentig voor een fijne, humoristische noot.
Slechts gewapend met een driesnarige gitaar, een tweesnarige bas en een uiterst miniem drumstel veroverden ze de wereld door te zingen over perziken: Peaches. Ook Lump en Mach 5 werden wereldhits. Een mooi moment om te stoppen, vond het trio in 1998.
Drie jaar later zijn ze terug, net zo melig en lichtvoetig als voorheen. Hun vierde album heet Freaked Out And Small en bevat net als de voorgaande platen weer een echt prijsnummer, Tiny Explosions. Dat is overigens Presidents-jargon voor ejaculeren. Verder weer een lekker liedje over hoe fijn het is op het platteland te leven: ‘City livin’ does the psyche such harm’, weet zanger Chris Ballew. En ook in het melodramatische Tiger Bomb weten de Presidents te bekoren. De rest van de plaat is ouderwets wisselvallig, want wel erg simplistisch en soms ongeïnspireerd. Gelukkig duurt Freaked Out And Small ook slechts 36 minuutjes. Een lekker tussendoortje kortom, en daarvoor mogen de Presidents wat mij betreft om de paar jaar weer even terug komen.