Type and press Enter.

Jeevas – 1-2-3-4

Met Kula Shaker scoorde zanger/gitarist Crispian Mills wereldhits met Tattva en Govinda. Maar na twee albums vond de voorman het welletjes en blies hij het Londense gezelschap op. Om nu, dik twee jaar later, weer aan het front terug te keren met zijn nieuwe band The Jeevas en hun debuutplaat 1-2-3-4.
De Indiase invloeden die zijn vorige band zo speciaal maakten zijn deze keer ver te zoeken. Behalve natuurlijk in de bandnaam, want Jeeva is in het Sanskriet jiva, de onverwoestbare levenskracht. Maar verder is op 1-2-3-4 geen gedweep met India of andere oosterse culturen te vinden.
De retrorock is deze keer onvervalst Brits. De koortjes en de handklapjes in opener Virginia komen rechtstreeks uit de Grote Encyclopedie Britse Popmuziek Jaren Zestig. En dus gaat Mills met 1-2-3-4 onvervaard de concurrentie aan met een band als Supergrass.
Dat is jammer. Mills is ontegenzeggelijk een getalenteerde songschrijver. 1-2-3-4 bevat weer heerlijke, poppy, meezingbare refreintjes. Hij heeft een goede stem en het hapt allemaal lekker weg. Maar het mystiek-oosterse sausje wat Kula Shaker soms zo lekker maakte is verdwenen. En aan één Supergrass hebben we al meer dan genoeg.