De trots van Zuid-Afrika

Het is niet bepaald het meest aansprekende affiche van het WK: Zwitserland-Honduras in Bloemfontein. Het waardig oude stadion zit amper meer dan halfvol, en ook de Zwitsers kunnen met hun koeienbellen de vuvuzela niet overstemmen. Maar langzaam vullen de tribunes zich met zwarte Zuid-Afrikanen, al dan niet gratis binnengelaten, en ontstaat her en der gedans. Tot op een gegeven moment het halve Free State Stadium de ‘toyi toyi’ aan het uitvoeren is.

Het is een uiting van blijdschap, een van de velen tijdens het wereldkampioenschap. Blijdschap en trots, dat het land twintig jaar na de vrijlating van Nelson Mandela gastheer mag zijn van de rest van de wereld. De rest van de wereld, die Zuid-Afrika isoleerde ten tijde van Apartheid.
Nu hoort Zuid-Afrika er weer echt bij. Je proeft de blijdsch