Involuntary: prachtfilm over groepsdruk

De Zweedse film Involuntary begint letterlijk en figuurlijk met vuurwerk. Een koppige, oude man wil op zijn feestje zelf de vuurpijlen afsteken. Dat lukt niet, en als hij onder aanmoediging van omstanders een tweede poging waagt, knalt de explosie in zijn gezicht.

Het is de opmaat voor vier of vijf afzonderlijke verhaallijnen, die als centraal thema groepsdruk hebben. Het zou verplicht materiaal moeten zijn op scholen, want het toont dat mensen elkaar kunnen opjutten tot ongewenst gedrag.
Het knappe van regisseur Ruben Östlund is dat hij het thema niet beperkt tot de tienermeisjes die enorm dronken worden. Hij vertelt ook over een lerares die een collega, die in haar ogen een leerling mishandelt, verbaal aan te pakken. Haar collega’s reageren met glazige ogen. Of het verstandig is om je aan die groepsdruk te onttrekken, dat laa